Degenerativní myelopatie (DM)

06.09.2011 07:49

Do rukou se mi dostala velmi znepokojivá zpráva o chorobě postihující plemeno kromě jiných také komondory. Jedná se o geneticky podmíněnou chorobu tzv. Degenerativní myelopatii (DM). Testování různých plemen psů, které proběhlo na univerzitě v Missouri bohužel prokázalo tuto chorobu i u komondora, kde se "našli" nosiči tohoto onemocnění. Z toho důvodu je zájemcům o štěňata doporučováno, aby po chovatelích vyžadovali testy obou rodičů štěňat na toto onemocnění.

Ve většině případů jsou u moderních plemen chovatelské základny tak malé, že si chovatelské kluby nemohou dovolit vyřazovat z chovu zvířata tzv. přenašeče (tedy zvířata, která tuto chorobu přenáší geneticky ačkoli jí sami netrpí). Plemena by po zůžení chov. záladny (vyřazení přenašeců z chovu) byla ohrožena ještě závažnějšími genetickými vadami. Důležitá je mezinárodní spolupráce chovatelů, kteří budou testovat své psy a řízený chov, který je nadějí dobudoucna.

Doporučuji shlédnout video postiženého psa degenerativní myelopatií, aby si majitelé a chovatelé psů byli vědomi o jak vážné onemocnění se jedná a nechali své psy testovat.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=QWBgf1qcB_4

odkazuji na velmi dobře zpracovaný článek, kde se o této chorobě dozvíte základní informace https://www.cswolfdog.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=330%3Adegenerativni-myeolopatie--zakladni-fakta-testovani-sv-v-r&Itemid=44

Tato problematika bude projednána na valné hromadě Pannonia Klubu.